top of page
  • Observer

Zinloos geweld


Flávio Dino, minister van Justitie, bevestigde vandaag dat hij een opdracht tekende die toelaat dat de federale politie een onderzoek opent naar de activiteiten van nazigroepen en neonazi's in Brazilië. Hij is ervan overtuigd dat er interacties bestaan tussen de criminelen in diverse deelstaten en wijst in dit verband op de wet 7.716/1989.


Deze wet omschrijft inbreuken met betrekking tot discriminatie op grond van etniciteit, religie of nationaliteit. Een veroordeling van dergelijke misdrijven kan, naast het betalen van een boete en het verlenen van diensten aan de samenleving, leiden tot een gevangenisstraf van maximaal 5 jaar.


Het besluit van de minister kwam er na een aanslag op een school in Santa Catarina. Op woensdag (4/5) viel een 25-jarige man een kinderdagverblijf in Blumenau binnen en doodde vier kinderen met een bijl. Nog eens vijf raakten gewond.


Nog steeds in deze context was vorige week ook een school in Vila Sônia, in São Paulo, het doelwit van een aanval met een wapen – in dit geval een mes. Een leraar werd vermoord.


De gruweldaad in Blumenau was bijzonder schokkend en leidde tot een onmiddellijke reactie van de regering die een budget van R$ 150 miljoen vrijmaakt om een politioneel toezicht rond scholen te financieren. President Lula tekende ook een besluit voor de opbouw van een nationaal beleid ter bestrijding van geweld op scholen. De eerste vergadering van de interministeriële groep vindt vandaag plaats, o.l.v. Camilo Santana, minister van Onderwijs.


Ook op de sociale media kwamen er erg veel reacties, niet alleen afkeurende of geschokte commentaren, maar ook polariserende aanvallen waarbij de misdaden gelinkt werden aan de tegenpartij, zoals de bewering dat de dader in Blumenau een bolsonarist is. Minister Flávio Dino weet het zinloos geweld aan het gebrek van een regeling van het internetgebruik.


Foto boven: ministers Flávio Dino en Camilo Santana tijdens de persconferentie waarin de nieuwe maatregelen van de regering aangekondigd werden. Foto: Fotos Públicas - Tom Costa / MJSP

6 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page