top of page
  • Observer

Zonder frustraties


Lula in Angola

"Ik geef toe dat ik er niet in slaag om te accepteren dat het normaal is dat een burger arm geboren wordt en arm sterft, dat zijn zoon arm geboren wordt en arm sterft, evenals zijn kleinzoon. Dat kan niet. Dat is niet mogelijk, noch normaal. Ik denk niet dat ik me gefrustreerd moet voelen omdat ik arm ben."


Deze uitspraak is afkomstig van president Lula, een fragment uit zijn toespraak bij de afsluiting van het Economisch Forum Brasil-Angola in de hoofdstad Luanda, afgelopen vrijdag. In de verplichte aangifte van zijn privévermogen bij het kieshof TSE van vorig jaar, bevestigde hij dat zijn persoonlijke bezittingen een totale waarde hebben van R$ 7,4 miljoen (€ 1.406.564): een stuk grond ter waarde van R$ 265.000, twee voertuigen met een totale waarde van R$ 133.000, drie appartementen ter waarde van R$ 132.000 samen, en een VGLB (Vida Gerador de Benefício Livre, een vorm van pensioenspaarrekening) met daarop R$ 5,5 miljoen. Daarnaast zijn er ook nog achterstallige juridische betalingen in zijn voordeel, in totaal R$ 429.000.


Lula komt uit een arme achtergrond en werd geboren in het binnenland van de noordoostelijke staat Pernambuco. Hij is de zevende van 8 kinderen. Na een jeugd van honger en ellende in het armste deel van de staat, verhuisde het gezin naar São Paulo op zoek naar een betere levenskwaliteit.


Tijdens zijn toespraak verwees de president ook naar het Lava Jato-onderzoek dat hem een "attest van armoede" opleverde. Hij zat 580 dagen vast in een cel van de federale politie in Curitiba. "Het Lava Jato-proces - dat heeft geprobeerd om mij te vervolgen - gaf me eigenlijk een attest van armoede: ze hebben mijn ganse leven doorzocht, mijn telefoon, mijn bankrekening, die van mijn vijf kinderen, ze zijn naar mijn huis gekomen, hebben gezocht in Zwitserland, bij het gerecht in de Verenigde Staten, maar vonden geen enkele dollar, geen enkele centavo, maar ze hadden niet de moed om dat toe te geven na de leugens die ze hebben verspreid in de Braziliaanse maatschappij."


Lula pleitte ook (opnieuw) voor een hervorming van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties. Volgens de president vertegenwoordigt deze raad niet langer het doel waarvoor hij werd opgericht, en "is hij ver verwijderd van het geloofwaardigheidsniveau van de VN uit 1945."


"Hoewel de Veiligheidsraad bedoeld was om vrede en stabiliteit te brengen, voert hij oorlogen zonder met anderen te overleggen. Rusland valt Oekraïne binnen zonder dit te bespreken in de Veiligheidsraad. De Verenigde Staten vallen Irak binnen zonder voorafgaand overleg in de Veiligheidsraad. Frankrijk en Groot-Brittannië vallen Libië binnen zonder tussenkomst van de Veiligheidsraad. Met andere woorden, de landen die deel uitmaken van de Veiligheidsraad zijn degene die oorlog voeren en wapens verkopen. Dit is onjuist," aldus Lula, die verderging:


"In 1948 slaagden de Verenigde Naties erin de staat Israël te stichten. In 2023 slaagt datzelfde land er niet in om een gebied te reserveren voor de Palestijnen. Het land is verzwakt. Wat het klimaat betreft, is de situatie nog ernstiger. Tijdens elke COP worden veel beslissingen genomen, maar geen enkele daarvan wordt nageleefd. Waarom niet? Omdat er geen soevereine autoriteit bestaat. De VN hebben niet genoeg macht om te zeggen: "We moeten ons hieraan houden, anders volgen er consequenties."


Later, tijdens een persconferentie, kwam er nog dit: "Nu zou er een bijeenkomst kunnen plaatsvinden tussen de BRICS-landen en de G7 onder nieuwe omstandigheden van superioriteit, omdat de BRICS-landen met hun bruto binnenlands product op basis van koopkracht een hoger niveau bereiken. De BRICS zijn nu goed voor 36,7% van het BBP, terwijl de G7 goed is voor 29%. De geopolitieke omstandigheden waarin onderhandelingen kunnen plaatsvinden, zijn veranderd; nu moet er gezamenlijk worden onderhandeld."


Estadão - CNN Brasil


Foto: Ricardo Stuckert/PR

6 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page