top of page
  • Observer

Zuster Dulce wordt heilig verklaard

I-Dulce-01

Het Braziliaanse nieuws staat er al wekenlang bol van, niet in het minst in de deelstaat Bahia: Maria Rita de Sousa Brito Lopes Pontes (1914-1992), een inwoonster van de Baiaanse hoofdstad Salvador, wordt heilig verklaard. Sinds 1933 staat zij bekend bij de Brazilianen als “Irmã Dulce” (Zuster Dulce). Zij wordt de eerste Braziliaanse heilige, aldus erkend door de katholieke kerk van Rome. Haar naam wordt vanaf vandaag “Santa Dulce dos Pobres” (de Heilige Dulce van de Armen).

De heiligverklaring vindt plaats, negen jaar nadat het college van kardinalen en bisschoppen van de Congregatie voor de zaak van de heiligen van de Romeinse Curie getuigde van het eerste wonder toegeschreven aan zuster Dulce, zoals beschreven in het proces van zaligverklaring van de non, opgestart door het aartsbisdom van ‘São Salvador da Bahia’. De collegiale beslissing is gebaseerd op de beoordeling van wetenschappelijke experts (zoals artsen) en theologen.

Het wonder dat leidde tot de zaligverklaring was de voorspraak van de non, op verzoek van de gebeden van een priester, om het leven te redden van een vrouw die een jongen baarde en leed aan een postnatale bloeding waar de artsen geen antwoord op hadden. De zaak vond plaats, negen jaar na de dood van zuster Dulce (2001), in een stad in het binnenland van Sergipe.

Voor een heiligverklaring vereist de apostolische grondwet het bewijs van een tweede wonder, en een vergelijkbaar bewijsritueel. De tweede gratie, zoals gepubliceerd door het aartsbisdom van Salvador, was het wonderbaarlijk herstel van de visie van muzikant en dirigent José Maurício Bragança Moreira, na 14 jaar blindheid door een glaucoom. Na de erkenning door de kerk van dit wonder kondigde paus Franciscus de heiligverklaring van zuster Dulce aan.

De religieuze roeping van zuster Dulce wordt al in haar tienerjaren duidelijk, mede dankzij de invloed van een tante. Ze werd een non in de vroege jaren 1930 bij de “Congregação das Irmãs Missionárias da Imaculada Conceição da Mãe de Deus”, in São Cristóvão (Sergipe). Opgeleid als lerares, kwam zij terecht in een college in Salvador (Bahia) om kinderen te onderwijzen. De non werd erg bekend door haar sociale bezorgdheid en begon te werken in een arme gemeenschap in de wijk Alagados. In 1937 richtte zij samen met broeder Hildebrando Kruthaup de organisatie “Circulo Operário da Bahia” op, om arbeiders bij te staan. Twee jaar later kwam er het college Santo Antônio, een gemeenschapsschool om arbeiders en hun kinderen te onderwijzen. Tien jaar later kwam er een eerste instelling om zieken bij te staan. In 1959 zag de organisatie “Obras Sociais Irmão Dulce” het licht, een jaar later het opvangscentrum “Albergue Santo Antônio”.


I-Dulce-Praca

Het heiligdom van zuster Dulce in Salvador, naast het hoofdkantoor van Osid, blijft de hele zaterdagavond en zondagochtend open voor de wake in afwachting van de heiligverklaring die paus Franciscus in het Vaticaan zal voorzitten.

De eerste mis ter ere van Santa Dulce dos Pobres vindt plaats in Rome in de Andrea della Valle-kerk, maandag, 24 uur na de heiligverklaring. Op 20 oktober, zondag, in Salvador, is er de viering van de heiligverklaring van de heilige. Die vindt plaats in het voetbalstadion Arena Fonte Nova. Gratis tickets zijn verkrijgbaar in de verschillende parochies van het aartsbisdom Salvador en werden eerder deze maand verspreid.

Bron

Foto's: Wikimedia Commons - Turismo Bahia

#SantaDulcedosPobres #PausFranciscus #BraziliëNieuwsOnline #ArenaFonteNova #IrmãDulce #Bahia #Sergipe #Rome #Salvador

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page