top of page
  • Observer

Zwaargeschut

LulaDiscursoCongresso

President Lula aarzelde niet om het zwaargeschut uit te halen tijdens zijn inauguratietoespraak in het parlement (foto), hierbij woorden gebruikend als “vreselijk”, “catastrofaal” en “prooi”. Die woorden waren allemaal gericht naar zijn voorganger Jair Bolsonaro, maar troffen ook mensen die naast en voor hem zaten in de Kamer, met name Kamervoorzitter Arthur Lira, Senaatsvoorzitter Rodrigo Pacheco en ex-president Dilma Rousseff.

Lira, aan de rechterkant van Lula, kreeg te horen dat de begroting van het land “rampzalig” was. De volksvertegenwoordiger was een verdediger van de geheime begroting, geschapen door Bolsonaro om stemmen te kopen in het Parlement, waardoor de uitvoerende macht niet meer kon beslissen waar al die miljarden naartoe gingen.

Pacheco, aan de linkerkant van Lula, moest aanhoren hoe Lula vroeg opdat de verantwoordelijken voor de bijna 700.000 dodelijke slachtoffers van de Covid-19 pandemie gestraft zouden worden: “De verantwoordelijken voor deze genocide moeten benoemd en gestraft worden”. Pacheco probeerde destijds om te verhinderen dat er een parlementaire onderzoekscommissie (CPI Pandemia) kwam en de oppositie moest naar het hooggerechtshof STF stappen om hem te verplichten.

Dilma Rousseff, gezeten op de eerste rij van de zetels van de aanwezigen, naast ex-president José Sarney, hoorde Lula kritiek geven op de milieu-politiek van vernieling van het regenwoud en de aanvallen op de inheemse bevolking. De president richtte zich hierbij eigenlijk op Bolsonaro. Maar het was wel onder Dilma, als stafchef zowel als president, dat de waterkrachtcentrales van Belo Monte, Santo Antônio en Jirau gebouwd werden, door milieu-activisten beschouwd als een grote ramp voor het oerwoud. Lula bevestigde ook dat hij “alle onrechtvaardigheden, gepleegd tegen de indianen, zou herstellen”.

Eveneens onder de regering Dilma Rousseff probeerde de AGU (Advocacia Geral da União) om het “marco temporal” in te voeren, vandaag een van de grootste zorgen van de inheemse leiders. Het criterium marco temporal zegt dat de inheemse bevolking enkel aanspraak kan maken over het land dat reeds door hen bezet werd vóór de datum van inwerkingtreding van de grondwet van 1988, opgemaakt na het einde van de militaire dictatuur.

Stommiteit

Lula omschreef het uitgavenplafond, goedgekeurd door de regering Michel Temer, als een “stommiteit”. Zijn minister van Financiën verklaarde vandaag: “Een sterke overheid is geen zwaarwichtige overheid”. Hij beloofde te strijden tegen de inflatie, de toegang tot kredieten te democratiseren en de invoering van een nieuw fiscaal anker, nog in het eerste semester: “We zijn hier niet om avonturen te beleven”, aldus Haddad.

Bron

Foto: Jefferson Rudy/Agência Senado

#MarcoTemporal #AGU #FernandoHaddad #JairBolsonaro #JoséSarney #COVID19 #Lula #CPIPandemia #ArthurLira #DilmaRousseff #BRNieuws #RodrigoPacheco

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page