top of page
  • Observer

Zware beschuldigingen

Torquato

Het was niet alleen het ongelukkig verzoek van minister van mensenrechten Luislinda Dias de Valois Santos dat president Temer en zijn regering in verlegenheid bracht. Minister van justitie Torquato Jardim (foto boven) uitte eerder deze week zware kritieken aan het adres van gouverneur Luiz Fernando Pezão (Rio de Janeiro) en zijn secretaris voor de publieke veiligheid, Roberto Sá. Volgens Jardim hebben beiden hoegenaamd geen enkele controle over de militaire politie in hun stad die door de minister ronduit beschuldigd wordt van samenwerking met de georganiseerde misdaad.

Luiz-Gustavo-Teixeira

De minister legde deze verklaringen af aan journalist Josias de Souza, van het UOL portaal. De dood van de comandant van het derde bataljon van de militaire politie in de wijk Méyer, kolonel Luiz Gustavo Teixeira (foto hierboven: begrafenis van de vermoorde officier), is volgens Jardim het gevolg van een afrekening, en niet van een overval met dodelijke gevolgen: “Niemand overtuigt er mij van dat het hier niet om een afrekening gaat. Een gewone overvaller lost geen tientallen schoten op een kolonel in burger, in een particuliere wagen. De bestuurder van die wagen was een vertrouwensman van de kolonel. Commandanten van bataljons van de politie in Rio de Janeiro zijn handlangers van de georganiseerde misdaad”, aldus de minister. Hij meent ook dat er pas een kentering kan komen na de verkiezingen van volgend jaar, met een nieuwe president en een nieuwe gouverneur. Volgens Torquato Jardim beginnen de milities de plaats in te nemen van gearresteerde drugsdealers waardoor ook het commando van de militaire politie meer macht naar zich toe kan schuiven.

Uiteraard kwamen deze verklaringen bijzonder hard aan bij de gouverneur die uiteindelijk zelfs de “procuradoria geral” van zijn staat inschakelde om een aanklacht in te dienen bij het hooggerechtshof in Brasília wegens smaad en laster. Minister Edson Fachin werd aangeduid door het lot om de zaak te onderzoeken.

Foto's: Marcelo Casal / Fernando Frazão- Agência Brasil

#RobertoSá #BraziliëNieuwsOnline #TorquatoJardim #LuizFernandoPezão #EdsonFachin #RiodeJaneiro

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page