top of page
  • Observer

Zwart gat racistisch?


Anielle Franco

Zwart gat volgens Wikipedia: "Volgens de algemene relativiteitstheorie is een zwart gat een gebied in de astronomische ruimte waaruit niets – geen deeltjes en zelfs geen licht – kan ontsnappen. Dit is het gevolg van een extreme vervorming van de ruimtetijd die hier optreedt, door de zwaartekracht van een zeer compacte enorme massa".


In een interview met de EBC (Empresa Brasil de Comunicação) beweerde minister van Rassengelijkheid Anielle Franco dat uitdrukkingen als "uit een zwart gat komen" en "denigrerend" een racistische oorsprong hebben: "Denigreren is een woord dat de zwarte beweging en mensen met raciale kennis op geen enkele manier gebruiken. De uitdrukking 'We kwamen uit een zwart gat' is vaak te horen."


"Denigreren" is kritiek geven op een spottende en laatdunkende wijze, met synoniemen als "beschimpen, kleineren, minachten, smalen".


De minister wees op het belang van raciale geletterdheid en over haar droom dat deze discussie ook in de klaslokalen gevoerd wordt. Raciale geletterdheid moet volgens de ABL (Academia Brasileira de Letras) geïnterpreteerd worden als een "reeks pedagogische praktijken die tot doel hebben om een individu bewust te maken van de structuur en het functioneren van racisme in de samenleving, en om hem in staat te stellen om racisme te herkennen, te bekritiseren en te bestrijden."


Anielle Franco was de eerste geïnterviewde in het programma "Bom dia, Ministra" in november, de maand die de strijd van de zwarte beweging markeert. De minister sprak ook over de lancering van het tweede pakket van Raciale Gelijkheid dat gelanceerd wordt op 20 november, de dag van het Zwarte Bewustzijn (Dia da Consciência Negra).


Correio Braziliense


Foto: Wikimedia Commons - Rafa Neddermeyer/Agência Brasil

7 weergaven0 opmerkingen
bottom of page